Nietypowe zawody: sommelier

sommelier

Kolejny artykuł z cyklu – ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, czyli zapoznanie z nazwami zawodów. Dziś pod lupę będziemy brać sommeliera. Kim on jest?

Sam wyraz – sommelier – powinien być kojarzony z Francją. Francja znana jest z upraw winorośli, znanych win, ich różnorodności, a także z klimatycznych winnic. Sommelier idealnie łączy się z takim obrazem, ponieważ jego głównym obszarem zainteresowania są właśnie wina.

Jest to osoba, która pomaga w doborze odpowiedniego wina do potrawy. Jest to ekspert, który posiada wiedzę z zakresu – enologii (wiedza o winie) oraz degustacji. To także kelner, który pomaga klientom restauracji w dobraniu odpowiedniego wina, które będzie pasowało do zamówionej potrawy. W restauracjach sommelier często jest odpowiedzialny za wybór najlepszej winnicy, składanie zamówień, zapoznawanie się z nowościami, układanie karty win, a czasem także innych alkoholów.

By być sommelierem należy przejść szereg odpowiednich szkoleń kwalifikujących, a następnie zdać egzamin. Można zapisać się do stowarzyszenia, które działa na terenie danego kraju, by związać się z innymi osobami z branży. Organizowane są również specjalne mistrzostwa kraju lub na poziomie międzynarodowym, które mają za zadanie wyłonić najlepszego sommeliera.

Sommelier to nie jedyny zawód w omawianej branży. Istnieje także zawód o nazwie kiper, który bardzo często jest mylony z sommelierem. Należy jednak pamiętać, że są to zawody zupełnie inne, ponieważ kiper zajmuje się degustacją win i ich oceną, biorąc pod uwagę zapach, smak, kolor czy jakość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *